Kosár

 x 

A kosár üres

Hírlevél

Kérem iratkozzon fel hírlevelünkre.

Kenneth Cole beszél a kezdetekről:

Bő húsz évvel ezelőtt cipők gyártásába akartam kezdeni, ám csak szűkös anyagi forrásokkal rendelkeztem. Tapasztalatból tudtam, hogy gyorsan kell lépni, hiszen annyi új vállalkozás készpénze folyik el, mielőtt egyáltalán beindulna a vállalkozásukat. Azzal is tisztában voltam, hogy egyszerűbb európai gyárakkal hitelben legyártatni egy kollekciót, amelyeknek szükségük volt a megrendelésekre, mint amerikai bankoktól hitelt felvenni, amelyek a hitel nyújtására egyáltalán nem voltak rászorulva. Tehát egy csomó gyárral felvettem a kapcsolatot, átmentem Európába, egy egész kollekciónyi cipőt terveztem, legyártattam őket, majd visszatértem az Államokba, hogy eladjam őket.
Abban az időben egy cipőket gyártó vállalkozás két lehetőség közül választhatott. Bérelhettél egy üzletet a Hiltonban, s egy lehettél a kb. 1100 versenytárs közül. Úgy gondoltam, hogy ez nem biztosítja azt az image-t és identitást, amelyre egy induló vállalkozásnak szüksége van, s ezenfelül sokkal többe került, mint amennyit költhettem volna. A másik megoldás a nagy cégek megoldása volt: ők Manhattan belvárosában, nem messze a Hiltontól nyitnak egy csillogó márkaüzletet. Több identitás, s meg több költség.

Volt azonban egy ötletem:

Felhívtam egy barátomat, aki szállítmányozó cégnél dolgozott, s megkérdeztem, hogy kölcsön kérhetem-e egyik nyergesvontatójukat, amellyel Manhattan belvárosában szerettem volna parkolni. Azt mondta, persze, s egyben sok szerencsét kívánt az engedély megszerzéséhez. Elmentem hát a városházára, akkoriban Koch volt a polgármester, s utánajártam, hogy lehet egy 13 méter hosszú nyergesvontatóval Manhattan belvárosában parkolni. Elmondásuk alapján sehogy. Ez alól csupán a közműszolgáltató vállalatok, mint a Con ED és az AT&T illetve azok a produkciós vállalkozások képeznek kivételt, amelyek egész estés filmet készítenek. Még aznap elmentem az irodaszer üzletbe, s a céges levélpapír fejlécén a cég nevét Kenneth Cole Inc-ról Kenneth Cole Productions, Inc-re változtattam, másnap pedig benyújtottam a kérelmemet az „Egy cipőgyártó vállalkozás születése” című film forgatására.
Az oldalán Kenneth Cole Productions felirattal pompázó nyergesvontatóval a 1370 6th Avenue-nál, a New Yorki Hiltonnal szemben parkoltunk a cipőbemutató napján. Egy teljesen bútorozott 13 méter hosszú nyergesvontatóban egy rendezővel (volt, amikor volt film a kamerában, s volt, amikor nem), modellekkel színészekként és New York két kiválóságával kidobó fiúkként – ez utóbbiért külön köszönet illeti Koch polgármestert – nyitottuk meg az első üzletet. A következő két és fél napban összesen negyvenezer pár cipőt (a teljes készletet) adtunk el, s ezzel be is indult az üzlet.
A mai napig a céget Kenneth Cole Productions, Inc-nek hívják, amely a talpraesett és innovatív probléma megoldás fontosságára emlékeztet.